perjantai 30. tammikuuta 2015

Koiran hyödyt ja haitat elämässä!


Ajattelin huvinvuoksi kertoa mitä hyötyä ja haittaa koiran omistamisessa on ja mitä kannattaa ottaa huomioon ennenkuin semmoisen söpöliiniin kotiin haalaa.:) Näitä on varmaan miljoonia tuolla netissä jos googlaa, mutta teen sen omasta näkemyksestäni, että mitä hyötyä ja haittaa minulla siinä on. En siis ole väittämässä, että Orlando on jotenkin huono elukka, päin vastoin! Rakas ja ihana mussukka <3 Se vaan ei riitä että on söpö. Tosiasia vaan on se, että se on elävä ja liikkuva eläin ja siitä pitää ottaa suuri vastuu!

Jos vaikka listaan plussat ensin. :)

Herääminen: Orlando on aamuvirkku, toisin kuin omistajansa.. Mut saa aina repiä sängystä ylös jos herääminen ei ole pakollista. Orlandolla on kuitenkin niin kova tahto saada aamupala ja päästä ulos moikkailemaan naapuruston koiria, joten noustaan ysin aikoihin kun herra herää. Olen kuullut että monet harjikset ei edes liikahdakkaan jos ulos täytyy mennä, varsinkin talvella. Tämä on taas sen vastakohta. Ulkona on kivaa oli sitten -30 astetta pakkasta tai 30 astetta lämmintä :D Se lähtis vaikka alasti hirveellä pakkasella ulos hihhuloimaan. Onneks on mamma joka pukee herran toppapukuun ja tossuihin. :) Ei se ole kuin pukeutumis kysymys tällä herralla!

Liikunta: Mulla ei aina tuo motivaatio ole huipussaan. Mua ei sais kirveelläkään lämpimästä kotoa pakkaseen kävelylenkille. Lämpimällä kelillä se onnistuu, mutta seurasta on puutetta joten se aina jää ja selityksiä riittää.. Tämä herra taas on niin aktiivisuuden huippu, että olen itsekkin saanut virtaa ja motivaatiota lenkeille kun on näin reipas kaveri mukana! Käytiin eilenkin uusilla alueilla oikein kolmen kilsan päähän ja takas. Yleensä ollaan peruslenkki kierretty muutamia kertoja kun tuota ei yleensä saa liikkeelle oudoille alueille. Nyt oli sisko mukana joten herra juoksi jopa kauheeta kyytiä edellä. Orlando olis halunnu jatkaa vielä toiseenkin suuntaan ja löi jarrut pohjaan kun yritin saada sitä lähellekkään rapun ovea. Tästä tulee sitten lämpimillä kelillä hyvä juoksulenkkeily kaveri.

Sosiaalisuus: Orlando on jo itsessään aivan ihana hellyydenkipeä rakkauspakkaus. Jos siis herralle sopii, että tulen lässyttämään. Yleensä itse tulee sitten mamman syliin kun huvittaa. Se on tämän rodun mysteerisyys. Kauhean vilkas ja kokoajan pitäis olla leikkimässä ja ulkona hänen mukaan. Se piristää mun arkea ja touhutaan kaikenlaista yhdessä. Jokainen naapuruston koira pitäisi morjestaa oikein kunnolla leikkimällä ja siinä samalla tulee tutustuttua naapureihin. Aina joku pysähtyy moikkaamaan ja juttelemaan. Enpä usko että moikkailisin jokaista vastaantulevaa ihmistä muutenvaan. Myös oman rapun ihmiset pysähtyvät juttelemaan ja rapsuttelemaan Orlandoa. Se piristää päiviä kummasti. :)

Motivaatio: Mä luulen etten tekis nytkään mitään kauhean järkevää tällä hetkellä ilman Orlandoa. Löhöäisin sohvalla, datailisin puhelimella ja kuuntelisin musiikkia. Lisäksi vielä siihen 24/7 nukkuminen ja yöt valvominen. Nyt on vähän pakko alkaa sopivaan aikaan nukkumaan kun tiedän, että Orlando herää ysiltä aamulla. Muutenkin en tekisi kotona mitään järkevää. Se jo ihanalla olemuksellaan saa mun mielen pirteämmäksi ja jaksan sillä jo tehdä kaikenlaisia arkiaskareita, etten kasaa kaikkia yhteen kertaan ja kiireeseen. Muutenkin just noi edellä mainitut liikunta ja sosiaalisuus tuo mulle enemmän motivaatiota ja aktiivisuutta asioissa.


Nyt sitten ne huonot puolet:

Menot: En voi tulla ja mennä ihan miten haluan. Koira tarvitsee seuraa, ruokaa ja ulkoilua. En voi vaan päättää lähteä viikon kanarian reissuun vaan mun pitää järjestellä ja etsiä koiralle luotettava hoitopaikka. Sama pätee jo melkeimpä jos päätän jäädä jollekkin yöksi. En vain voi jättää koiraa nälissään ja täytyyhän sen pissalla käydä. Kuolee pian yksinäisyyteenkin :D Asiat täytyy järjestellä, että pääsee vaikkapa viettämään iltaa. Eri asia sitten ne parin tunnin kaverilla kyläilyreissut jos koiraa ei voi ottaa mukaan. Toki sen pitää yksinkin jonkuaikaa osata olla.

Sairaudet ja kulut: Koirakin voi sairastua vakavasti tai tapahtua jotain vakavaa ja ei niin vakavaa. Täytyy muistaa, että koiran pitäminen maksaa. Myös ruoat yms. kuuluu tähän pakettiin. Itse haaveilen myös aktiviteeteista esim. Agility, koulutukset ja näyttelyt. Ne kaikki harrastukset maksaa myös. Haluan, että Orlandolla on kuitenkin mukava elämä eikä vaan koristeena sohvalla. Pitää antaa koiran nauttia elämästänsä täysin siemauksin.

Aika: Kaikki/suurinosa aika menee koiran hoitoon. Olen siis omistautunut Orlandolle kokonaan. Se on aina läsnä ja vietän sen kanssa ainakin seuraavat kymmenen vuotta. Mun tulee osata siis viettää aikaa koiran kanssa ja nauttia siitä kaikin siemauksin. Haluan antaa Orlandolle hyvän elämän ja haluan aktiviteetteja ja harrastuksia koiralle. Jokainen täällä elää vain kerran, joten yhteiset hyvät muistot on enemmän kuin tervetulleita! Haluan, että Orlando on mahdollisimman onnellinen ja reipas koira :)

Aina kaikki ei mene niinkuin haluaa: 
Orlando osaa tuhota kaiken jos vaan siltä tuntuu! Se oikein tahalleen hiipii mun selän kääntyessä ottamaan hanskat vaikka kiellän ja syö joka piposta tupsut yms. Myös mun edelliseen nukkamattoon on revitty kauheita reikiä ja jopa päivälliset varastettu pöydältä. Käytöstapojen opettaminen ja kärsivällisyys on kaiken A ja O. Koirat osaa tuhota ties mitä ja ei se aina ole se ihana rakas ruttukasa jota halaillaan. Silläkin täytyy olla omat säännöt ja kunnioitus ihmistänsä kohtaan :) Täällä kaikki kielletty on aina kivaa! Välillä on meikkisienet palasina kun on vahingossa vaikka hyllyltä tippunut yms. Se kuuluu koiran luonteeseen ja se ei ymmärrä tekevänsä väärin jos sitä ei opeta mikä on oikein ja väärin. Arvoesineet on kyllä piilossa tuon silmistä, se on varma!

Siisteys ja järjestys: Tärkeät tavarat piilon koiran ulottumattomiin ja heti! Joudun siivoamaan useammin koiran tassujen mukana tulleiden moskan takia, karvojen takia ja tottakai kaiken sen naksujen matolla syömisen ja herkkujen murustelemisen jälkeen. Jos vaatteita on lattialla niin herrahan on jo sen päällä nukkumassa ihanus :3 Vaatteissa aina koiran haju ja karvoja, vaikka tämäkin melko karvaton olento.

Allergia: Jotkut ihmiset on allergisia koirille ja itsellä täytyy olla puhtaat siistit vaatteet asiakaspalvelussa. En voi allergisia ihmisiä pyytää oikein kyläänkään jos allergia on paha. Se on vähän harmittava homma :(

Tässä nyt muutamia mielestä temmattua juttua hyvistä ja huonoista puolista koiran omistamisessa. :)

Keksittekö lisää? Kuinka monella teistä on  joku lemmikki? On ne vaan niin ihania, täytyy myöntää!

2 kommenttia:

  1. Allekirjoitan jokaisen kohdan! Ja tosiaan tuo allergia on kaikista pahin, koska mm. paras ystäväni joutuu vetämään kunnon annoksia allergialääkettä kun tulee kyläilemään, ja oma siskoni ei voi viipyä meillä tuntia pidempään :/ Myös poikaystäväni on allerginen kaikille karvaisille, mutta ei ole kyllä koskaan pyytänyt lemmikeistäni luopumaan vaikka asutaankin saman katon alla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Sama tuon allergian kanssa. Isosiskolla on astma ja kissa,koira, hevosallergia yms. ja vetelee lääkkeitänsä kokoajan. Hän on kuitenkin ehkä eläinrakkain ihminen ikinä, joten se ei todellakaan haittaa. Varsinkaan kun kyseessä on mun äidin chihu. Se on sille niiin rakas :) oma poikakaveri kanssa hieman allerginen, mutta todella pienesti. Tietää että olen eläinrakas ja itseasiassa loppujen lopuksi rohkaisi mua ottamaan Orlandon kun meinasin jo perääntyä kun tuli itsekäs olo :D

      Poista